sábado, 30 de octubre de 2010

Deschiderea şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române



La Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti a început astăzi, 29 octombrie, şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Întrunirea este prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, informează Radio TRINITAS.

În deschiderea lucrărilor, Patriarhul României, a rostit un cuvânt în care a vorbit despre binecuvântările primite de hramul Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, dar şi de manifestările dedicate, anul acesta, Crezului Ortodox şi Autocefaliei Româneşti.

„A fost o mare binecuvântare prezenţa Cinstitului Lemn al Sfintei şi de Viaţă Făcătoarei Cruci şi bucuria de a avea în mijlocul nostru pe Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului care trebuia să fie prezent, fie chiar Sanctitatea Sa, fie o delegaţie deoarece atât Crezul Niceo-Constantinopolitan, cât şi recunoaşterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române sunt direct legate de Patriarhia Ecumenică, Niceea și Constantinopol, iar recunoașterea Autocefaliei s-a făcut de către Sinodul Patriarhiei Ecumenice condus de Patriarhul Ioachim al IV-lea. Recunoaşterea rangului de Patriarh pentru Mitropolitul Primat al României, s-a făcut, de asemenea, de către Patriarhul Ecumenic Vasile al II-lea”, a spus Preafericirea Sa.

A urmat apoi cuvântul de meditaţie al Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Tema abordată a fost „Arhiereul - Slujitorul demn şi conducător smerit în Biserică”.

„Am pornit de la o constatare şi anume, că Arhiereul se zbate între două lumi. Pe de o parte, e chemat să devină conducător în Biserică, iar pe de altă parte este monah şi trebuie să rămână aşa, trebuie să asculte cuvântul evangheliei şi să nu aibă nici toiag, nici traistă, dar în acelaşi timp este iconom peste averea Bisericii, este chemat să fie milostiv, iertător, îngăduitor şi totuşi trebuie să ia decizii de sancţionare în Biserică. Am încercat să găsesc câteva texte din Sfinţii Părinţi Arhierei care au trăit în mod autentic viaţa arhierească şi viaţa monahală şi au găsit echilibru între cele două lumi, între care trăieşte Arhiereul şi, probabil, din spusele lor găsim şi noi frânturi de răspuns în atitudinea pe care se cuvine să o avem în exercitarea misiunii noastre în Biserică”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan.

sábado, 16 de octubre de 2010

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României: „Pelerinul este un căutător de Dumnezeu şi sfinţenie“



Ziua sărbătorii Sfintei Cuvioase a fost o bucurie pentru credincioşi. Iaşul a devenit ieri loc de pelerinaj pentru sute de mii de credincioşi care au participat la sărbătoarea Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Oamenii s-au închinat în aceste zile şi moaştelor Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de 22 de ierarhi. 'Pelerinajul este o ofrandă a recunoştinţei, o jertfă bineprimită de Dumnezeu pentru că este făcută din iubire faţă de Dumnezeu ca răspuns al nostru la iubirea Lui', a explicat Patriarhul României.

Clopotele Catedralei mitropolitane din Iaşi au răsunat a sărbătoare ieri-dimineaţă, în ziua hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei şi protectoarea a sute de biserici din ţara noastră şi din străinătate. Pelerinii veniţi din toate colţurile ţării şi-au îndreptat paşii către cetatea Iaşului pentru a-şi pleca genunchii la racla Sfintei Cuvioase Parascheva şi a Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul. Vremea însorită de toamnă şi atmosfera duhovnicească a hramului au bucurat sufletele miilor de români care şi-au manifestat evlavia faţă de sfinţii sărbătoriţi în aceste zile în capitala Moldovei, care mijlocesc înaintea Tronului Preasfintei Treimi. Peste 150.000 de persoane s-au închinat moaştelor ocrotitoarei Moldovei şi ale Sfântului Maxim Mărturisitorul în ziua de prăznuire a Sfintei Parascheva. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe podiumul din faţa Catedralei mitropolitane din Iaşi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de IPS Vasilios, Mitropolit de Elassona şi Muntele Olimp, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Atenagoras, Episcop de Sinope, PS Vasile, Episcop de Srem, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, PS Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, şi PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit mai întâi despre semnificaţiile pericopei evanghelice citite în timpul Sfintei Liturghii. Întâistătătorul Bisericii noastre a amintit faptul că Evanghelia după Sfântul Evanghelist Luca este rânduită a se citi la pomenirea unei cuvioase. 'Femeia păcătoasă arată nu numai regretul pentru păcatele ei, ci şi dorinţa de a fi aproape de Fiul lui Dumnezeu, cel care s-a făcut om din iubirea pentru oameni şi pentru mântuirea lor. Sfânta Cuvioasă Parascheva nu a fost o femeie păcătoasă pentru că ea, din tinereţile ei, a ales să devină călugăriţă. De la vârsta de 10 ani a simţit chemarea pentru o viaţă trăită în rugăciune, în post şi în pocăinţă. Sfânta Parascheva nu s-a pocăit doar pentru ea, ci şi pentru o mulţime de oameni care nu ştiu, nu pot sau nu vor să se roage', a spus Părintele Patriarh Daniel.

Sfânta Cuvioasă Parascheva uneşte popoarele ortodoxe

Făcând referire la viaţa Sfintei Parascheva, Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat că 'Sfânta Cuvioasă Parascheva uneşte prin rugăciunile ei şi prin sfintele ei moaşte popoare ortodoxe: greci, bulgari, sârbi, români. Astfel vedem cum Dumnezeu prin sfinţii săi întăreşte Biserica Sa, întrucât Biserica este adunarea oamenilor în iubirea Preasfintei Treimi. Sfinţii sunt cei care ne ajută să simţim că Biserica este trupul lui Hristos. Prin sfinţii şi moaştele sfinţilor Săi, Dumnezeu arată milostivirea şi ajutorul Său', a adăugat Preafericitul Părinte Daniel.

Folosul şi înţelesul pelerinajului

În continuare, Patriarhul României a reliefat viaţa, opera teologică, scrierile ascetice şi scrierile dogmatice ale Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul, care a apărat adevărul întrupării Mântuitorului Hristos şi taina mântuirii omului şi a evidenţiat semnificaţia şi importanţa pelerinajului. 'Pelerinul este un căutător de Dumnezeu şi de sfinţenie. Mântuitorul Hristos îndeamnă pe toţi creştinii: 'Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi toate celelalte se vor adăuga vouă'. Dar pe de altă parte spune: 'Împărăţia mea nu este din lumea aceasta'. Pelerinul caută în lumea aceasta Împărăţia lui Dumnezeu, care nu este din lumea aceasta, dar se arată în arvună în această lume prin cele şapte Sfinte Taine şi prin lucrarea sfinţilor Bisericii. Pelerinajul este o ofrandă a recunoştinţei, o jertfă bineprimită de Dumnezeu pentru că este făcută din iubire faţă de Dumnezeu ca răspuns al nostru la iubirea Lui. Pelerinajul este şi un moment de pocăinţă şi de rugăciune mai intensă, de aceea fie ne spovedim aici, fie acasă înainte de a pleca în pelerinaj. Pelerinajul este şi un act de pocăinţă, însoţit de osteneala drumului, de răbdarea frigului, de o anumită jertfă făcută prin darurile date bisericii sau mănăstirii respective', a spus în încheiere PF Părinte Patriarh Daniel.

Cuvânt de binecuvântare din partea arhimandritului Partenie

În timp ce soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi s-a împărtăşit, arhimandritul Partenie, stareţul Mănăstirii 'Sfântul Pavel' din Sfântul Munte Athos, cel care a adus anul acesta la Iaşi, cu binecuvântarea Sanctităţii Sale, Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, moaştele Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul, a adresat un cuvânt de binecuvântare. Arhimandritul Partenie a evocat personalitatea şi învăţăturile pline de conţinut teologic ale Sfântului Maxim Mărturisitorul. Înalt Preasfinţitul Teofan şi-a exprimat, de asemenea, bucuria pentru faptul că slujba Sfintei Liturghii din ziua pomenirii Sfintei Parascheva a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel. Mitropolitul Moldovei a mulţumit ierarhilor, preoţilor şi pelerinilor din ţară şi străinătate pentru prezenţa la hramul Sfintei Parascheva, informează 'Ziarul Lumina'.

Concursul 'Lăudaţi pe Domnul!', la Catedrala mitropolitană din Iaşi

La Catedrala mitropolitană din Iaşi s-a desfăşurat, miercuri seară, concursul 'Lăudaţi pe Domnul!', ediţia a III-a. La manifestare au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi alţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe. Au concertat: corala 'Sf. Ioan cel Nou de la Suceava' a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, corul 'Stephanos' al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului şi corul 'Sanctus' al Catedralei mitropolitane din Iaşi. Corala 'Sf. Ioan cel Nou de la Suceava' a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a fost desemnată câştigătoare. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt de binecuvântare la final, în care a vorbit despre corurile catedralelor chiriarhale şi despre cântarea în biserică. Înalt Preasfinţitul Teofan a mulţumit Preafericitului Părinte Daniel pentru că a fost prezent la concursul de aseară, pentru că a rostit cuvântul de învăţătură şi pentru că a decis acum trei ani, la nivelul Patriarhiei Române, să se desfăşoare concursuri precum cel de aseară.

viernes, 15 de octubre de 2010

Proiect de consiliere spirituală și socială “Să ne vindecăm iertând”

Un proiect fundamentat pe realitatea cotidiană
Promovarea relațiilor interpersonale în spiritul moralei creștine, reprezintă unul din pilonii de bază a unei comunități religioase, indiferent de locul în care aceasta există. Agitația, uneori nejustificată, pentru grija zilei de mâine, are ca efect pe termen scurt, mediu și lung, deteriorarea factorului uman la interior și la exterior. Prima consecință vizibilă, este aceea că iubirea și iertarea reciprocă nu reușesc să facă împreună casă bună.

În acest context cu binecuvântarea Preasfințitului TIMOTEI, episcop al Spaniei și Portugaliei, și la inițiativa doamnei preotese Elena- Daniela Hogea, sprijinită în demersul ei de preotul Sebastian Cătălin Hogea, parohul Parohiei Albacete, s- a inițiat acest proiect de consiliere spirituală și socială.

Necesităților sufletești ale beneficiarilor
Credincioșii Parohiilor Ortodoxe Române ”Sfântul Dionisie Exiguul”- Albacete și ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”- Valencia, împreună cu ostenitorii Centrului de formare și consiliere ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, vor încerca împreună pe parcursul a șase săptămâni să sensibilizeze și să promoveze spiritul creștin de toleranță și iertare, pornind de la identificarea cauzelor care duc la tulburarea interioară și exterioară. Dezvoltarea unor idei constructive pentru îmbunătățirea relațiilor cu noi înșine, cu semenii și cu Dumnezeu, precum și promovarea dialogului inimilor, pornind de la valorile patristice și scripturistice ale iertării și iubirii, în cadrul unor seminarii săptămânale, se vor număra de asemenea printre obiectivele vizate de organizatori

NOTA

Consulatul General al României la Sevilla organizează în luna octombrie 2010 consulate itinerante în provinciile Murcia, Almeria şi Granada, după cum urmează:


- în data de 27.10.2010, în Murcia, la sediul Consulatului Onorific al României la Murcia, între orele 10:00 – 17:00, la adresa Edificio Paraninfo, Avenida de los Rectores, nr. 3, Murcia (pentru mai multe informaţii datele de contact ale oficiului consular onorific sunt: telefon 968.879.567, fax: 968.879.568, email: consuladomurcia@xplorasolutions.com )


- în data de 28.10.2010-29.10.2010, în Roquetas de Mar (prov. Almeria), între orele 10:00-17:00, la adresa: Pavilionul Sportiv Infanta Cristina (lângă Plaza de Toros)

- în data de 30.10.2010, în Motril (prov. Granada), între orele 10.30 la 16.00, la adresa Centrului Intercultural Motril situat în str. Galicia, Edificiul Versalles, Bajo 1, Motril, 18600.

lunes, 11 de octubre de 2010

sábado, 9 de octubre de 2010

Moaştele Sfântului Maxim Mărturisitorul sosesc mâine la Iaşi




Cu prilejul hramului Sfintei Parascheva din acest an, va fi adusă din Sfântul Munte Athos (Grecia) racla ce adăposteşte mâna dreaptă a Sfântului Maxim Mărturisitorul. Sfintele moaşte vor ajunge pe Aeroportul Internaţional din Iaşi mâine, 9 octombrie, la ora 22:25.
Racla cu moaştele Sfântului Maxim Mărturisitorul va fi însoţită de o delegaţie din Grecia de la Mănăstirea ‘Sf. Pavel’ din Sfântul Munte. Duminică, de la ora 19:00 va avea loc Pelerinajul ‘Calea Sfinţilor’, când moaştele Sfintei Parascheva vor fi scoase în procesiune pe Str. ‘Sf. Andrei’, Str. Palat, Biserica ‘Sf. Nicolae’ – Domnesc. Aici, moaştele Ocrotitoarei Moldovei vor fi aşteptate de cele ale Sfântului Maxim Mărturisitorul, după care pelerinajul va continua pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt. Moaştele celor doi sfinţi vor fi depuse pe esplanada din faţa Catedralei mitropolitane din Iaşi, unde vor putea fi venerate de către pelerini.
Sursa: www.basilica.ro

jueves, 7 de octubre de 2010

miércoles, 6 de octubre de 2010

Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul



Doamne și Stăpânul vieții mele,
Duhul trândăviei, al grijii de multe,
al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert
nu mi-l da mie!
Iar duhul curăției, al gândului smerit,
al răbdării și al dragostei,
dăruiește-mi mie, slugii Tale!
Așa, Doamne, Împărate,
dăruiește-mi ca să-mi văd greșelile mele
și să nu osândesc pe fratele meu,
că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin.



Cuviosul Efrem, sărbătorit astăzi de Biserică, s-a născut în Nisibe (Mesopotamia) prin anul 306. Pentru că a fost atras de creştinism, tatăl său, care era preot păgân, l-a alungat. Sfântul episcop Iacob l-a primit pe tânărul Efrem şi l-a învăţat să iubească virtuţile şi să se dedice meditării cuvântului Sfintei Scripturi. Dumnezeu i-a dăruit harul căinţei şi al lacrimilor neîncetate, încât ochii săi au fost transformaţi în două izvoare nesecate de lacrimi. Uneori plânsul său se preschimba în lacrimi de bucurie. La puţin timp după botez, la vârsta de 20 de ani, Cuviosul Efrem s-a retras în pustiu. A fost hirotonit diacon de Sfântul Vasile cel Mare. În 338, Nisibe a scăpat de ocupaţia perşilor prin rugăciunile Cuviosului Efrem şi ale Sfântului Iacob. Totuşi, în 363 perşii au cucerit cetatea, iar Sfântul Efrem şi mulţi creştini au plecat în Edesa, unde şi-a petrecut ultimii zece ani din viaţă, conform informaţiilor oferite de ‘Ziarul Lumina’.

Sursa: www.basilica.ro

martes, 5 de octubre de 2010

INFORMAȚII PAROHIA ALBACETE

VĂ INFORMĂM CĂ PAROHIA ALBACETE A SEMNAT ÎN DATA DE 07 SEPTEMBRIE 2010 UN ACORD INTERPAROHIAL CU PAROHIA SAN PABLO DIN ALBACETE. ÎN BAZA ACESTUI ACORD ÎNCEPÂND CU DATA DE 26 SEPTEMBRIE 2010 VOM OFICIA ÎNTRE ORELE 17,00- 19,00- ACATISTUL MÂNTUITORULUI IISUS HRISTOS ȘI TAINA SFINTEI SPOVEDANII.

SLUJBELE VOR AVEA LOC ÎN SALA VIDEO A PAROHIEI SAN PABLO DIN ALBACETE( CALLE JOSE ECHEGARAY, NR. 36, LA ETAJ), ÎN ULTIMA DUMINICĂ A FIECĂREI LUNI.



PR. PAROH

SEBASTIAN CĂTĂLIN HOGEA

lunes, 4 de octubre de 2010

DÍA DE LA PARROQUIA



El pasado domingo celebramos en Elche la fiesta de la Santa Protección de la Madre de Dios. Asistieron fieles de toda la provincia de Alicante, hasta el punto que hubo que abrir los portalones de la ermita para que los fieles que estaban en el exterior pudieran seguir la Divina Liturgia.
Terminada ésta, compartímos en el claustro comidas típicas rumanas, una de ellas el popular "sarmale",así como embutidos y dulces.
Damos gracias a Dios por permitir nuestra presencia en aquel lugar y poder así atender a tantos fieles ortodoxos de esta nacionalidad.
Ieromonah Macarie