sábado, 2 de agosto de 2008

EPISCOPIA ORTODOXA ROMANA A ITALIEI

De
Episcopia Ortodoxă Română a Italiei face parte din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale, Mitropolie autonomă în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Ea are sediul la Roma şi are jurisdicţie canonică peste toți credincioșii ortodocși români și moldoveni de limbă românească aflați pe teritoriul întregii Italii.
Înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a fost determinată de hotărârea Adunării extraordinare a clerului din Italia (Gavedo, 8 mai 2007) şi a fost aprobată de către Adunarea Mitropolitană (Limours, 1 iunie 2007) şi, mai apoi, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (Bucureşti, 21 iunie 2007). Astfel, Colegiul electoral al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei întrunit la Paris în data de 19 februarie 2008, l-a desemnat drept unic candidat la scaunul de episcop al amintitei episcopii pe Preasfinţitul Siluan (Șpan), la acea vreme, Episcop Vicar pentru Italia al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa de lucru din 5 martie 2008, l-a ales pe Preasfințitul Siluan ca cel dintâi Episcop al nou înființatei Episcopii Ortodoxe Române a Italiei.
Preasfinţitul Episcop Siluan a fost înscăunat de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop şi Mitropolit Iosif (Pop) al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, la Praznicul Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan de-Dumnezeu- cuvântătorul și al Cuviosului Arsenie cel Mare, joi, 8 mai 2008, în biserica "Sant Anastasio" a Parohiei Ortodoxe Române "Sfântul Antonie cel Mare" din orașul Lucca.
Episcopia este organizată în 74 de parohii, grupate în zece Protopopiate, şi doua mănăstiri. Din punct de vedere administrativ, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei este structurată în 9 sectoare și 18 departamente. De episcopia-italiei.it

No hay comentarios: