domingo, 4 de marzo de 2012

Sâmbăta Sfântului Teodor la Paraclisul Episcopal




În Sâmbăta Sfântului Teodor, pe 3 martie, Preasfințitul Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, a slujit la Paraclisul Episcopal „Nașterea Domnului” din Villalbilla, Madrid. Preasfinția Sa a oficiat dimineață Sfânta Liturghie arhierească, în cadrul căreia l-a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Daniel Vasile Tătăran, iar la final a săvârșit o slujbă de pomenire pentru cei adormiți, întrucât astăzi se face pomenirea morților.

Au slujit alături de Episcopul Timotei ieromonahul Nicodim Moldovan din Parohia „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din Salamanca, ieromonahul Porfirie de la Paraclisul Episcopal, preotul Sebastian Hîrț din Parohia „Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop” din Villarejo de Salvanes și diaconul Claudiu Nicoară.

La slujbe au participat și câțiva credincioși din apropiere, care au adus spre sfințire colivă, vin și pâine, ca pomană pentru sufletele celor adormiți din neamul lor.

Această sâmbătă, prima din Postul Sfintelor Paști, este cunoscută printre creștini ca Sâmbăta Sfântului Teodor Tiron, care deschide ciclul sâmbetelor dedicate pomenirii celor adormiți din acest post. Credincioșii obișnuiesc să aducă la biserică mai ales colivă, care amintește de fapta Sfântului Teodor Tiron de a-i salva pe creștini de la mâncarea alimentelor stropite cu sângele animalelor sacrifícate idolilor. Aceasta s-a întâmplat în vremea împăratului Iulian Apostatul, care a poruncit ca toate produsele alimentare ce se vindeau să fie stropite. Pentru a-i feri pe creștini, Sfântul Teodor i-a descoperit acest lucru în vis arhiepiscopului Eudoxie, îndemnându-l să le împartă oamenilor grâu fiert, pentru a nu consuma produsele din piață.

Astfel, începând de astăzi, în fiecare sâmbătă din Postul Mare se vor oficia slujbe de pomenire a celor mutați din această viață.