sábado, 30 de octubre de 2010
Deschiderea şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
La Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti a început astăzi, 29 octombrie, şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Întrunirea este prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, informează Radio TRINITAS.
În deschiderea lucrărilor, Patriarhul României, a rostit un cuvânt în care a vorbit despre binecuvântările primite de hramul Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, dar şi de manifestările dedicate, anul acesta, Crezului Ortodox şi Autocefaliei Româneşti.
„A fost o mare binecuvântare prezenţa Cinstitului Lemn al Sfintei şi de Viaţă Făcătoarei Cruci şi bucuria de a avea în mijlocul nostru pe Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului care trebuia să fie prezent, fie chiar Sanctitatea Sa, fie o delegaţie deoarece atât Crezul Niceo-Constantinopolitan, cât şi recunoaşterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române sunt direct legate de Patriarhia Ecumenică, Niceea și Constantinopol, iar recunoașterea Autocefaliei s-a făcut de către Sinodul Patriarhiei Ecumenice condus de Patriarhul Ioachim al IV-lea. Recunoaşterea rangului de Patriarh pentru Mitropolitul Primat al României, s-a făcut, de asemenea, de către Patriarhul Ecumenic Vasile al II-lea”, a spus Preafericirea Sa.
A urmat apoi cuvântul de meditaţie al Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Tema abordată a fost „Arhiereul - Slujitorul demn şi conducător smerit în Biserică”.
„Am pornit de la o constatare şi anume, că Arhiereul se zbate între două lumi. Pe de o parte, e chemat să devină conducător în Biserică, iar pe de altă parte este monah şi trebuie să rămână aşa, trebuie să asculte cuvântul evangheliei şi să nu aibă nici toiag, nici traistă, dar în acelaşi timp este iconom peste averea Bisericii, este chemat să fie milostiv, iertător, îngăduitor şi totuşi trebuie să ia decizii de sancţionare în Biserică. Am încercat să găsesc câteva texte din Sfinţii Părinţi Arhierei care au trăit în mod autentic viaţa arhierească şi viaţa monahală şi au găsit echilibru între cele două lumi, între care trăieşte Arhiereul şi, probabil, din spusele lor găsim şi noi frânturi de răspuns în atitudinea pe care se cuvine să o avem în exercitarea misiunii noastre în Biserică”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario