viernes, 7 de agosto de 2009

Tinerii şi Episcopia Ortodoxă Română din Spania şi Portugalia




În perioada 22 iulie - 1 august 2009, Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei a organizat Tabăra de Spiritualitate Ortodoxă pentru tinerii şi copiii din cuprinsul eparhiei. Tabăra s-a desfăşurat în Pirineii Spanioli, în localitatea Senet (Aneto), situată la altitudinea 1380 m. Au participat un număr de 21 de tineri şi copii, doi sosiţi din Portugalia, restul, din diferite localităţi ale Spania.
”Am cunoscut persoane din multe părţi ale Spaniei, precum şi din Portugalia. Mi-am făcut amici chiar şi pe cei din alte tabere. A fost prima mea tabără religioasă şi credeam că va fi plictisitoare, dar adevărul e că ne-am distrat mult.”(Paula- Zaragoza)
Atelierele au fost diverse şi antrenante. Pentru atelierul de pictură iconografică a venit din România pictorul Haralambie Tiurean, iar la final, fiecare participant a putut să-şi ducă acasă prima icoană pictată de el.
”Mie în tabăra de anul acesta mi-au plăcut mult clasele de pictură, piscina, dansul, muzica şi excursiile pe munte. Mi-a plăcut mult că în fiecare dimineaţă şi seară mergeam la biserică şi făceam o rugăciune, la care fiecare citea. În fiecare zi, trei copii băteau toaca şi un copil trăgea clopotul. Mi-a plăcut tot şi vacanţa mi-am petrecut-o minunat!” (Casiana- Lérida)
Atelierul de dans popular românesc a fost condus de către tânăra Andreea Dragomir de la Calatayud, reuşind învăţarea a doua dansuri : unul intitulat ”Hora mare”, iar celălalt, un dans moroşenesc, dansuri prezentate şi în faţa spectatorilor spanioli, prezenţi şi ei în tabăra lor.
”Aici am trăit bucuria cunoaşterii cântecului şi a dansului tradiţional românesc, a pictării icoanelor. Blândeţea, bunătatea şi credinţa oamenilor mi-a trezit sufletul” (Mihai-Cambrils)
Atelierul de Limba Română a fost condus de către doamna prof. Camelia Şimon, care si-a propus să le favorizeze copiilor contactul cu limba română, în scopul exersării si îmbunătăţirii comunicării în limba maternă. Textele citite, cuprinzând povestioare de logică si perspicacitate, i-au incitat pe copii în a găsi soluţiile întrebărilor prezentate, descoperind moduri isteţe de rezolvare, lucrând cu ingeniozitate, răbdare si bucurie.
Atelierul de Muzică bisericească şi Cântec popular românesc a fost condus de către pr. Daniel Şimon, învăţând cântări din Sfânta Liturghie, precum şi cântecele populare : ”Nu uita că eşti român”, ”Românaşul” şi ”Aşa-i românul”, cântece interpretate în faţa auditorului spaniol, cu prilejul cinei festive.
Atelierul de Sport a fost condus de către doamna Daniela Itu, intitulându-l ”Mişcare prin joacă”.
”Această tabără ajută tinerii să lege o relaţie de prietenie şi de solidaritate unul faţă de celălalt şi de asemenea, ne-a ajutat să învăţăm lucruri unul de la altul. Peisajul a fost extraordinar de frumos” (Andreea- Calatayud)
Atmosfera duhovnicească a fost întreţinută de către P.S. Timotei, prezent în mijlocul nostru pe toată durata taberei, slujind la rugăciunile de seară şi dimineaţă, precum si la Sf. Liturghie de duminică, slujbe săvârşite în ermita romanică din sec. XII, aparţinând cătunului Aneto.
„Deoarece tabăra era situată aproape de cea mai bine conservată zonă, din punct de vedere artistic, ”Vall de Boí”, am făcut o excursie pentru vizitarea bisericilor romanice de aici, dintre care unele au o vechime de aproape un mileniu. Bucuria noastră a fost de a descoperi că aceste biserici au fost pictate pe interior, unele chiar şi pe exterior, exact ca bisericile noastre. Am vizitat, tot în această vale, staţiunea balneară ”Caldes de Boí”, iar apoi, păstrăvăria şi crescătoria de nutrii din El Pont de Suert. (Pr. Daniel Şimon)
Nu au fost lipsite nici orele de piscină, precum şi drumeţiile montane, participanţii bucurându-se din plin de frumuseţile naturii înconjurătoare.
”Ceva o să fie sigur : anul care vine, puteţi fi siguri că o să vin din nou. O dorinţă a tuturor e că ne-ar fi plăcut să vină mai mulţi copii şi tineri. Aşa că anul care vine o să vă aşteptăm pe toţi, cu braţele deschise!” (Teodora- Castellgalí)
Tabăra s-a încheiat sâmbătă, 1 august, cu convingerea tuturora că se vor reîntâlni. Poate anul viitor mai mulţi părinţi din diaspora românească din Peninsula Iberică îşi vor trimite copii şi la tabere de spiritualitate şi cultură românească?

Florin I. Bojor,
Departamentul pentru Presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei.

No hay comentarios: